Het Belang van Sterke Grenzen

29-03-2025

Soms is het aanbieden van hulp aan anderen een daad van vriendelijkheid die helaas niet altijd wordt gewaardeerd of benut zoals bedoeld. In drie verschillende situaties wordt een patroon zichtbaar: herhaalde excuusjes, emotionele manipulatie en gebrek aan eigen verantwoordelijkheid. Dit benadrukt het belang van grenzen stellen en bewaken.

1. De logée zonder plan
 In 2023 bood ik onderdak aan een vrouw die uit huis was gezet. Haar liefde voor dieren sprak me aan, maar wie anderen wil helpen, moet eerst zichzelf op orde hebben. Het tijdelijke verblijf van enkele weken veranderde al snel in maanden. Ondanks herhaalde gesprekken over het vinden van werk, bleef zij weigeren actie te ondernemen. Terwijl overal personeel werd gezocht en zij geen vaste lasten had, bleef zij volharden in onrealistische excuses. Uiteindelijk was een harde grens nodig: ze moest vertrekken.

Door haar verblijf in mijn huis moest ik mijn eigen vrijheid in huis inleveren. De ruimte die ik normaal had, was beperkt door haar aanwezigheid en de verantwoordelijkheid die ik op me nam om haar te ondersteunen.

2. De kelder als chaos
 Jarenlang stond mijn kelder ter beschikking aan een familielid met de belofte dat hij deze productief zou benutten. Helaas werd de ruimte een opslagplaats voor vuilnis en ongebruikte spullen. Na herhaald aandringen bleef het bij lege beloften en verontschuldigingen. Zelfs met een duidelijke deadline duurde het maanden voordat de kelder eindelijk leeg was. Gezondheidsredenen werden als excuus aangehaald, maar dat weerhield hem niet van vakanties en andere activiteiten. Hier kwam de waarheid pijnlijk naar voren: de kelder was simpelweg geen prioriteit.

Doordat de kelder werd gebruikt als opslagruimte en niet voor een productief doel, had ik deze ruimte niet kunnen aanbieden voor bijvoorbeeld een tijdelijke overnachting aan een dakloze die snel geholpen had kunnen worden.  

3. De jongeman en zijn kat
 Met liefde bood ik een tijdelijke opvangplek aan de kat van een jongeman wiens relatie was beëindigd. Terwijl de jongeman bij zijn moeder kon verblijven, bleef de kat bij mij. Wat begon als een tijdelijke oplossing, werd een langdurige situatie van 18 maanden. Ondanks financiële mogelijkheden voor motoren en uitjes, bleven verantwoordelijkheid en spaargeld voor een woning uit. Na een harde deadline volgden ook hier excuusjes over schulden en omstandigheden.

Doordat ik de kat in huis had en de jongeman geen verantwoordelijkheid nam om voor de kat te zorgen, was ik niet in staat om de deur uit te gaan om verwaarloosde dieren te helpen, iets wat ik normaal graag zou willen doen. 

Conclusie: Het belang van grenzen bewaken
Wat deze situaties gemeen hebben, is dat herhaalde excuses, gebrek aan verantwoordelijkheid en manipulatie een patroon vormen. Het is van cruciaal belang om je eigen grenzen te bewaken en deze duidelijk te communiceren. Grenzen zijn niet alleen een middel om jezelf te beschermen, maar ook een manier om anderen de kans te geven om verantwoordelijkheid te nemen en geholpen te worden. Door egoïstisch gedrag kunnen mensen onbewust anderen de ruimte ontnemen die ze nodig hebben om geholpen te worden, en daardoor komt waardevolle steun die anderen wel zouden kunnen gebruiken in gevaar.